Quantcast
Channel: voxpublica » roșia montană
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

”EXCLUSIV”: Soros, Putin și Orban îi plătesc pe eco-teroriștii și panicarzii de la ONU și The Huffington Post!

$
0
0

Văd că pe VoxPublica s-a aciuit de-o vreme un deștept, care le știe el pe toate, dar nu e în stare să aducă în dovedirea spuselor lui decât propriile articole – ceva de genul ce vă spun eu e adevărat, pentru că uite, v-am mai spus-o acu ceva timp. În cazuri rare, mai citează din argumentele altor cianuriști (apropo, săptămâna asta am aflat că încă unul din lotul de ziariști plimbați de RMGC prin Noua Zeelandă dă cu subsemnatul în fața procurorilor). De data asta mă voi autocita și eu, pentru că la tâmpeniile pe care le-a debitat astăzi Stelian Negrea, se întâmplă să fi răpuns deja încă de acum o lună (aici).

***

(…) Ce poți vedea și citi în continuare în mass-media autohtone sunt atacurile constante la adresa Toamnei Românești și a celor care au ieșit în stradă ori care, într-un mod sau altul, se implică în problemele de mediu și dezvoltare sustenabilă reală. Cu rea-credință, dintr-o lipsă (vinovată) de apetență pentru subiectele de acest gen sau, pur și simplu, pentru a-și acoperi propriile lașități (neimplicări și/sau abandonări ale regulilor profesiei), regăsim tentative de demonizare și/sau minimalizare a celor care au ieșit în stradă și a fondului cauzelor pentru care luptă. ”Eco-teroriști”, ”hipsteri”, ”panicarzi verzi”, ”pășuniști” sunt câteva dintre etichetările care li se pun, la care se adaugă diferite comentarii ”inteligente”, care încearcă să inducă ideea că cei care luptă pentru Roșia Montană, împotriva frackingului, pentru salvarea pădurilor și a resurselor de apă potabilă, pentru agricultură durabilă, pentru energie verde și multe altele ar fi doar niște aiuriți, niște naivi, niște anacronici, niște idealiști ”care se opun progresului”, asta în cazul fericit, când nu sunt acuzați că ar fi vânduți rușilor, ungurilor, evreilor sau… reptilienilor.

Având cauze cumulate (pe de o parte ”investițiile” masive în mass-media alte RMGC, dar și a altor companii care vizează resursele minerale și energetice ale României; pe de altă parte, lipsa de viziune a decidenților editoriali) presa autohtonă reușește să se plaseze în afara timpului și a lumii în care trăim. Și să plaseze și România în aceeași poziție. Pe 23 septembrie (articolul a fost publicat inițial pe 12 septembrie – n.a.), la New York, la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) e programat Summit-ul Climei. Un Summit la care sunt invitați liderii guvernelor din întreaga lume, din domeniul afacerilor și a finanțelor și din societatea civilă. Un Summit de alarmă, de la care se așteaptă un plan de acțiune concret pentru combaterea schimbărilor climatice majore, care să fie pus pe masa negociatorilor din domeniul climei, care se vor întâlni anul viitor la Paris. Asta nu e o acțiune de PR a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, ci o alarmă de maximă urgență, care are la bază al 5-lea raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), finalizat în acest an și ale cărui concluzii sunt dincolo de orice echivoc: ori facem ceva ACUM, ori la revedere Pământ, așa cum îl știm. Probabil că tot ”pășuniști”, ”anti-progresiști” ”panicarzi verzi” sunt și cercetătorii din IPCC (a căror activitate a fost laureată în 2007 cu Premiul Nobel pentru Pace), la fel și autorii celor peste 9.200 de studii științifice care stau la baza raportului. ”Eco-anarhist” și ”hipster” o fi și Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, din moment ce a lansat în această lună mesajul ”Acum e momentul pentru acțiune!” (mesajul integral aici). O fi fost plătit și el de ruși, maghiari, evrei, reptilieni sau extratereștri atunci când afirmă: ”Schimbările climatice se accelerează, iar activitățile umane sunt cauza principală, așa cum arată documentarea realizată în rapoartele științifice avizate ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. Efectele sunt deja pe scară largă, costisitoare și cu consecințe asupra agriculturii, resurselor de apă, sănătății umane și a ecosistemelor terestre și ale oceanelor. Schimbările climatice reprezintă riscuri radicale pentru stabilitatea economică și securitatea națiunilor”. Tot ei i-or fi plătit lui Ban Ki-moon călătoriile de la Arctica în Antarctica, de la insulele joase ale Pacificului, amenințate de creșterea nivelului mării, la ghețarii în retragere din Groelanda, Anzi și Alpi. De la deșerturile în extindere din Mongolia și regiunea Sahel la pădurile tropicale pe cale de dispariție în Brazilia?

Are și relativismul limitele lui. Doar mizeriile nu au măsură. Fie că sunt livrate publicului dinspre agențiile de PR, publicitate și lobby ale unor mari companii din toate domeniile, fie dinspre instituții media care, de fapt, funcționează tot ca un fel de agenții de PR, publicitate și lobby sub acoperire. Niciodată nu a excelat presa autohtonă în reflectarea evenimentelor internaționale și a marilor probleme și politici din lume. Și nici în acoperirea agendei publice reale. Dar, în problemele de mediu (interconectate, de altfel, cu cele economice și sociale), e mai mult decât ignoranță și/sau corupție. E primitivism. Cei care își clamează pe toate gardurile superioritatea și progresismul, ar face bine să se caute în oglindă. Și să mai tragă cu ochiul și la ce se mai întâmplă prin presa din lume. Printe sutele de articole dedicate subiectului Summit-ului Climei poate ajung și la The Huffington Post, care realizează (de mai bine de două săptămâni deja) o secțiune specială pe tema asta, intitulată ”Generation Change” (asta e secțiune nouă, pe lângă mai vechile secțiuni: ”Green”, ”Energy”, ”Climate Change”, ”Earth Day”, ”Fracking”). Sau pot intra pe site-ul al Națiunilor Unite (aici) să-și facă o idee și să afle răspunsul la întrebarea: cine sunt, totuși, progresiștii și cine anti-progresiștii din lume și de la noi? Fie că vorbim de mari inițiative la nivel global, fie de mișcări la firul ierbii…

***

Câteva completări pentru Stelian Negrea, față de ce am scris pe 12 septembrie. Pentru salvarea pădurilor, tot ăștia cu Roșia Montană, gazele de șist etc. luptă. Aici e raportul despre noul Cod Silvic realizat de Asociația Transilvania Verde, asociație implicată activ și în celelalte acțiuni (doar cei mai mulți membri ai asociației sunt maghiari ;) ). Iar cei care au protestat împotriva tăierii pădurilor în fața sediului PSD din Capitală fac parte din grupul Uniți Salvăm. Iar trecerea la energie din surse regenerabile – unul dintre motivele pentru care cei care ies sâmbătă în stradă au protestat și în septembrie presupune și stoparea dezvoltării proiectului de la Cernavodă ori a altor proiecte nucleare de la noi sau de aiurea (indiferent că banii ar veni de la chinezi, ruși, americani). Că asta e una dintre cele mai mari mizerii ale deștepților de tip Stelian Negrea: când oamenii protestează pentru păduri sau împotriva centralelor nucleare (și a exploatărilor de uraniu și a depozitelor de deșeuri radioactive cu care astea vin la pachet) fac ciocul mic. Apoi, după o vreme, îi vezi cum se revoltă: ”da, de ce nu vor să salveze și pădurile?” (similar cum se tac unii mâlc când e vorba despre lupta și protestele din Vestul țării împotriva subsidiarei Gazprom care caută gaze pe acolo, pentru a spune apoi că ”ăștia cu anti-fracking-ul fac jocul Gazprom”!).

Da, și mai e vremea să se vorbească și în România mai mult despre TTIP și altfel decât prin articole publicitare. Că ce uită să spună Stelian Negrea e că Soros, rușii și reptilienii îi plătesc și pe parlamentarii europeni care sunt exasperați de secretomania negocierilor pentru TTIP, și pe jurnaliștii germani ori francezi de toate culorile care s-au plictisit la cât au tot scris despre cât de perdant și distructiv ar fi acordul ăsta (și asta în condițiile în care țările dezvoltate mai au și beneficii de pe urma lui, că mai și produc una-alta care ar putea trece Oceanul spre piețele americane), ori chiar pe oficialii lui Merkel care numai cuvinte de laudă nu au despre TTIP. Da, cu siguranță Putin, Soros și Orban îi plătesc și pe ăștia, la fel cum i-au plătit și pe cei peste 400.000 de oameni care au ieșit în stradă la New York (și alți 200.000 în întreaga lume) înaintea Summit-ului Climei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Latest Images

Trending Articles